Bildkälla: finanstid.se

ECB söker brådskande reglering efter att flera kryptobubblor spruckit

Finans Kryptovaluta

Kryptotillgångar är här för att stanna så reglering behövs omgående för att skydda investerare och stabiliteten i det globala finansiella landskapet, sa Europeiska centralbankens styrelseledamot Fabio Panetta på onsdagen.

Kryptoinvesterare drabbades av en rad slag i år från kollapsen av FTX-börsen, till kraschen av stablecoin TerraUSD och nedgången av Bitcoin.

"Det här är inte bara en bubbla som spricker. Det är som skum: flera bubblor spricker en efter en", sa Panetta i ett tal i London. "Investerares rädsla för att gå miste tycks ha förvandlats till en rädsla för att inte komma ut."

Ouppbackade kryptotillgångar är en form av finansiellt gambling utan någon socialt eller ekonomiskt användbar funktion, så uppgiften är att motverka kriminell verksamhet, skydda anspråkslösa investerare och rädda ett finansiellt system som kan bli allt mer sammanflätat med kryptotillgångar, sa Panetta.

Även stablecoins, som ska behålla sitt värde genom kopplingar till en pool av tillgångar, är bara stabila till namnet, sa Panetta.

"Men dessa brister ensamma är osannolikt att stava slutet på kryptos," sa Panetta. "Gambling är kanske det näst äldsta yrket i världen."

Länkarna mellan kryptomarknaden och det finansiella systemet kan stärkas, särskilt om stora teknikföretag går in i sektorn, vilket betyder att reglering är brådskande, sa Panetta.

Regulatoriska ansträngningar bör främst inriktas på att förhindra användningen av kryptotillgångar för att kringgå finansiell reglering och för att skydda det vanliga finansiella systemet från kryptorisker, sa Panetta.

Relaterade artiklar

IMF föredrar att reglera krypto än att förbjuda det direkt

Vid sidan av G20-mötet i Indien sa IMFs verkställande direktör Kristalina Georgieva att byrån skulle föredra att reglera krypto än ett direkt förbud.

Bitcoin-priser och Ethereum-förutsägelse: BTC Bulls siktar på ytterligare ett rally när BTC konsoliderar nära $22 750

Den 23 januari konsoliderades de ledande kryptovalutorna som Bitcoin och Ethereum i snäva intervall då investerare verkade vänta på en solid grundläggande anledning för att utlösa ett breakout.

FTX Nya VD: Det Kan Vara Möjligt Att Undvika Konkurs

FTX Börsens nya VD John J. Ray III säger nu i en intervju att bolaget kanske går att rädda från konkurs. Man ansökta ju om konkursskydd i november… så det var hela tiden målet.

DAVOS 2023: Global Panel Av Banker Kräver Mer Regleringar Av Krypto

WEF Global Banking Panel söker mer kryptoreglering. En grupp globala banker med World Economic Forum (WEF) som värd samlades om behovet av global kryptoreglering, inklusive stablecoins och ouppbackade kryptotillgångar.

Kryptolångivaren Genesis ansöker om konkurs

Kryptolångivaren Genesis Global har blivit det senaste företaget att kasta in handduken efter kollapsen av FTX, och ansökte om Kapitel 11-konkursskydd i New York.

FTX rapporterar 594 miljoner dollar i hackad krypto, Sam Bankman-Fried säger att FTX US är solvent

FTX tidigare vd Sam Bankman-Fried säger att vissa påståenden från företaget är "extremt missvisande".