Bildkälla: https://static.foxbusiness.com/

Fem noteringar att ta med från FTX-kollapsen

Bitcoin Finans Kryptovaluta

Kollapsen av den digitala tillgångsgruppen FTX avslöjar några av de strukturella svagheterna hos kryptobörser men kan också fokusera uppmärksamheten på de mer positiva tillämpningarna av kryptovalutor som revolutionerar vårt finansiella system, säger professor Arturo Bris.

Rykten om att fonden som grundades av industriikonen Sam Bankman-Fried inte kunde tillfredsställa sina fordringsägare, påskyndade en massiv försäljning från användare av plattformen. Bitcoin förlorade 25% av sitt värde på ett par dagar; idag ligger den på mindre än $17 000. För ett år sedan handlades det för $60 000.

Även om det slutliga resultatet för FTX fortfarande är oklart, är här fem viktiga noteringar om vad dess kollaps betyder mer allmänt för den digitala tillgångsmarknaden.


1. Till skillnad från traditionella finansiella institutioner och börser där investerare och insättares pengar är skyddade, är kryptobörser mycket mer riskfyllda. Anledningen är att, med tanke på kryptovalutornas natur, måste börsanvändare överföra äganderätten till sina innehav för att deras handel ska kunna ske (vilket betyder att de inte längre är insättare utan borgenärer). Det är därför kryptohandlare aldrig bör behålla sina innehav i en börs som Binance eller Coinbase. Med tanke på volatiliteten hos kryptovalutor, när priserna sjunker avsevärt, säljer investerare snabbt, kan detta göra att börsen inte kan tillgodose likvidationskrav från investerare – vilket innebär att användare kan ha en svår anspråk på sina kryptoinnehav.


2. FTX är inte bara trasig – den har sökt skydd enligt kapitel 11 i Delawares konkursdomstol, som gynnar en omorganisation med syftet att tillgodose borgenärernas (i det här fallet mestadels handlares) krav. Konkursanmälan föregicks av en vecka av panik över börsens ekonomiska hälsa och en ökning av uttag som bara gjorde saken värre. Det slutliga resultatet är fortfarande oklart.


3. FTX-avsnittet kan markera ytterligare ett steg in i kollapsen en gång för alla av dessa tillståndslösa, privat utgivna kryptovalutor. Det fanns en viss optimism under den senaste månaden att när de mörka molnen vid horisonten orsakade av pandemin och kriget i Ukraina försvann, skulle priserna på kryptotillgångar återhämta sig. Nu verkar det vara något mer strukturellt på gång, vilket avslöjar att deras - med tanke på att, i avsaknad av full acceptans av kryptovalutor, deras pris bara beror på investerarnas vilja att hålla dem.



4. Det finns dock några goda nyheter att komma från FTX:s kollaps: avslöjandet att kryptovalutor kanske inte är guldhönan för osofistikerade investerare är en positiv utveckling för marknaderna. I marknadsmikrostruktur kallas dessa investerare "irrationella handlare", som vanligtvis utnyttjas av mer informerade handlare. Tidigare har irrationella handlare haft en alltför stor inverkan på priserna, vilket inte är önskvärt för att en effektiv marknad ska fungera. När de väl är borta kan vi sluta med en marknad som prissätter kryptotillgångar för vad de verkligen är värda


5. Detta för mig till ytterligare en punkt. Bitcoin, den mest populära kryptovalutan, har ingen affärsmodell och därför ligger dess pris (och dess värde) i betraktarens öga, och som sådan bestäms alltid av skärningspunkten mellan efterfrågan och utbud. Men de andra (Ether 2.0, Cardano, Solana) bör betraktas som nyttotokens mycket mer än kryptovalutor. I denna mening underlättar de decentraliserade finanstransaktioner (DeFi), tillåter icke-fungibla tokens (NFT) att ha ett värde och är i slutändan valutan för nya Metaverse-applikationer. De är framtiden. Den goda nyheten är att vi kan börja se dessa tokens som värdekällor och inte som kryptovalutor i egentlig mening. För att ge en användbar analogi är vi nu i en liknande situation som vi var precis efter att internetbubblan brast 2001, där de verkliga affärsmodellerna baserade på internet äntligen kunde komma upp till ytan.

Relaterade artiklar

Huobi och Kucoin Samarbetar Med Ryska Sanktionerade Banker

De stora kryptobörserna Huobi och Kucoin har misslyckats med att förhindra sanktionerade ryska banker och handlare från att göra transaktioner, enligt en blockchain-kriminalteknisk rapport. Minst dessa två etablerade kryptobörser fortsätter att tillåta ryssar att använda sina bankkort i peer-to-peer-affärer, visar analysen. Det visar också på ett ökat ryskt intresse för tether. Även Binance nämns i rapporten.

Bitcoin-priser och Ethereum-förutsägelse: BTC Bulls siktar på ytterligare ett rally när BTC konsoliderar nära $22 750

Den 23 januari konsoliderades de ledande kryptovalutorna som Bitcoin och Ethereum i snäva intervall då investerare verkade vänta på en solid grundläggande anledning för att utlösa ett breakout.

FTX Nya VD: Det Kan Vara Möjligt Att Undvika Konkurs

FTX Börsens nya VD John J. Ray III säger nu i en intervju att bolaget kanske går att rädda från konkurs. Man ansökta ju om konkursskydd i november… så det var hela tiden målet.

Kryptolångivaren Genesis ansöker om konkurs

Kryptolångivaren Genesis Global har blivit det senaste företaget att kasta in handduken efter kollapsen av FTX, och ansökte om Kapitel 11-konkursskydd i New York.

FTX rapporterar 594 miljoner dollar i hackad krypto, Sam Bankman-Fried säger att FTX US är solvent

FTX tidigare vd Sam Bankman-Fried säger att vissa påståenden från företaget är "extremt missvisande".

Twitters kryptoprisindexfunktion utökas till 30 tokens och fler är på väg

Twitter utökade i tystnad sin nya kryptoprissökningsfunktion med ytterligare 30 kryptovalutor som lades till tjänsten.