Bildkälla: offshorelicense.com

"Norge behöver ett nationellt förbud mot kryptocenter"

Bitcoin Kryptovaluta

Datacenter som bryter kryptovalutor måste förbjudas genom nationell lagstiftning, anser Arne Ivar Mikalsen på uppdrag av Nordlands fylkeskommune i Nordnorge.

I slutet av september rapporterade den norska regeringen att den skulle revidera sin datacenterstrategi för att möta framtida utmaningar. Mycket har förändrats sedan den förra regeringen lade fram den föregående datacenterstrategin, som det säkerhetspolitiska läget i Europa, samtidigt som världen står inför en energikris med ett ökande behov av datorkraft och digitalisering.

Den förra regeringen (Solbergsregeringen) ville bland annat underlätta för Norge att bli ett attraktivt land för etablering av datacenter och arbetade för tillväxt inom datacenterbranschen. De lanserade också en guide för etablering av datacenter i Norge.

"Världen har förändrats radikalt sedan den senaste datacenterstrategin presenterades. Den säkerhetspolitiska situationen i Europa har förändrats, energisituationen är mycket krävande, och det finns ett ökande behov av datakraft i takt med att digitaliseringen ökar. Samtidigt har "mining" av kryptovaluta tagit upp viktiga energiresurser", sa den norske ministern för kommunal och regional utveckling Sigbjørn Gjelsvik (Center) om revideringen.

Deadline för att lämna in var satt till den 15 januari 2023.

Relaterade artiklar

Kazakstan skärper regleringen för miners, ser ut att utveckla en bredare kryptoindustri

Kazakstan, ett av världens största bitcoin-gruvnav, arbetar med ny lagstiftning för branschen.

Japans Största Energibolag Börjar Med Bitcoin Mining

Tokyo Electric Power Company (TEPCO) Power Grid samarbetar med TRIPLE-1, en lokal halvledarutvecklare, för att bryta bitcoin med överskottsenergi över hela landet, rapporterade CoinDesk först. TEPCO är landets största elkraftbolag i totala tillgångar, enligt Statista-data.

Microsoft förbjuder Crypto Mining på sina onlinetjänster utan tillstånd

Google har en liknande policy på plats och Amazons AWS förbjuder kryptomining under dess 12-månaders gratis provperiod.

Bank of Russia vill förbjuda miners från att sälja krypto till ryssar

Den ryska centralbanken stödjer idén om att legalisera krypto-mining-verksamheten, men bara om miners säljer sina mynt till icke-invånare i Ryssland.

BP:s nyhetssvep vecka 44: Den verkliga anledningen bakom Elon Musks köp av Twitter

I avsnitt 71 av Bitcoinpodden pratar vi bland annat om att fler och fler miningjättar drabbas av "minerkapitulation", men också om vad den...

Boende klagar på bitcoinmining

Boende i och runt staden Niagara Falls i Kanada och på gränsen mot USA har börjat klaga på den närliggande bitcoinminingens frekventa surrande. Ljudet av en bitcoinminer kan vara störande på nära håll.